Interview Henk Badings

Henk Badings (1907 - 1987) werd geboren op Java in het toenmalig Nederlands-Indië. Op 12-jarige leeftijd schreef hij reeds een vioolsonate. De intelligente en talentvolle Badings was ook begaafd op het gebied van schilderen, boetseren, dichten en wiskunde. Hij studeerde mijnbouw aan de Technische Hogeschool in Delft, waar hij enige jaren werkzaam was als wetenschappelijk medewerker in de historische geologie en paleontologie, alvorens zich geheel aan de muziek te wijden.

Na zijn afstuderen als ingenieur studeerde hij enige tijd compositie bij Willem Pijper. Vanaf de jaren '30 werden zijn werken met regelmaat door het Concertgebouworkest uitgevoerd. In 1934 werd hij leraar compositie aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Rotterdams Conservatorium. Tussen 1941 en 1945 was hij directeur van het Rijksconservatorium in Den Haag, na het door de bezetters afgedwongen vertrek van de joodse Sem Dresden. Ook was Badings lid van de Nederlandsche Kultuurraad. Dat leverde hem na de Tweede Wereldoorlog korte tijd een beroepsverbod op. Henk Badings liet een groot oeuvre na en behoort tot de grote Nederlandse componisten.

Interview

Fragments of an interview with Dutch composer Henk Badings (1907-1987) about the conductor Willem Mengelberg by Sieuwert Verster, 1984.

This interview is composed of unused fragments for the documentary 'Het orkest, geluid van een eeuw', about the Royal Concertgebouw Orchestra's centenary in 1988.